AdamB, tym bardziej (praca w Alpach) Ci zazdroszczę
[O1] Duża ilość oleju w filtrze odmy - już po oględzinach.
Zwiń
X
-
[O1] Duża ilość oleju w filtrze odmy - już po oględzinach.
Dzisiaj przy wymianie filtrów sprawdziłem sobie filtr (zbiornik) na odmie i okazało się, że jest tam ok 0,3 - 0,5l oleju. :shock:
Uzbierało się tyle po ok 20 000km. Dodam, że w ostatnie 2 tygodnie zrobiłem jakieś 2500km po autostradzie i to z prędkościami 140 - 210km/h, a z reguły 160km/h (śpieszyłem się i to bardzo).
Ktoś ma pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Dotychczas było tam maks 0,1l.
Olej najpierw Motul x-cess następnie LM TT, a teraz LM Sythoil wszystkie 5W40.
Zastanawiam się czy przyczyną tego była autostradowa jazda? A może trzeba przyjrzeć się czemuś innemu?
Samochód zachowuję się normalnie, nie kopci.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
-
-
Zamieszczone przez UdeskyUzbierało się tyle po ok 20 000km
Zamieszczone przez Udeskyzrobiłem jakieś 2500km po autostradzie i to z prędkościami 140 - 210km/h, a z reguły 160km/h
Zamieszczone przez Udeskyok 0,3 - 0,5l olejuO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuwyczyść filtr i obserwuj. Autko swoją moc ma
Za 2 dni czeka mnie wypad do Wawy to zobaczę jak będzie wyglądać sytuacja.
Mam nadzieje, że to wyłącznie wina autostradowej jazdy. Być może miał ktoś podobną sytuację?W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
hej, a gdzie znajduje się ten filtr ? tak z ciekawości bym u siebie zerknął, bo auto co jakiś czas jest podobnie przegonione, a swoją drogą to jakiś niepokojący objaw będzie ?Sprzedam zawieszenie z pakietu na bezdroża click ---> LINK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pankrzyshej, a gdzie znajduje się ten filtr ?
Filtry są wymieniane co 10 000km więc te na pewno nie są wadliwe.
Zamieszczone przez endryufiltry zbiorniki
...to może sprawić lekkie zamieszanie
W piątek po powrocie z Wawy zobaczę jak wygląda sprawa.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
wiem, gdzie jest filtr powietrza :P z opisu wywnioskowałem, że jest jakiś zbiorniczek na odmieSprzedam zawieszenie z pakietu na bezdroża click ---> LINK
Komentarz
-
-
Udesky, u mnie oil tank zbiera około 100ml na 10tys kmsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaUdesky, u mnie oil tank zbiera około 100ml na 10tys km
Cały czas mam nadzieje, że to wina szybkiej i stosunkowo długiej jazdy po autobahnie.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyZamieszczone przez piramidaUdesky, u mnie oil tank zbiera około 100ml na 10tys km
Cały czas mam nadzieje, że to wina szybkiej i stosunkowo długiej jazdy po autobahnie.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Dziś się przyjrzałem z grubsza zbiornikowi i już się uzbierało oleju, a zrobiłem raptem 800km :roll:
Co gorsza, jak wcześniej znikał mi płyn chłodniczy po trasie, parę ml., na LM TT, tak teraz na LM sythoil płyn trzyma stan, a olej znika. :?
Wszystko jest tak jak kiedyś poza tymi anomaliami. :|
Chyba muszę przyjrzeć się rurom od IC i zobaczyć czy niema tam za dużo oleju. Choć turbo pracuję normalnie zarówno dźwiękowo jak i na wskaźniku.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez german81jest czarny plastikowy grzybek jest to zawór odmy hamujacej wyciek oleju do dolotu najprawdopodobniej umarł
Oczywiście mam starego VPka.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
ten czarny grzybek nazywa się ciśnieniowy zawór regulacyjny i zapewne jego konstrukcja jest ustawiona na odpowiednie ciśnienie w odpowietrzeniu skrzyni korbowej. Hasło "umarł" dotyczyć będzie sytuacji gdy ma całkowicie otwarty przepływ i przez to zasysa duże ilości oparów oleju.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
A jest może sposób, który w 100% mi powie, że ten "grzybek" umarł? Bo jak sądzę, to że odma puszcza dużo oleju, nie musi być wyłącznie winą zaworu regulacyjnego? A może się mylę?
Prawdą jest, że na 1200km silnik łyknął ok 0,5l oleju. Nie dymiąc na niebiesko, biało czy szaro, a w odmie tyle na pewno się nie zebrało.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
ciekawy temat. niedawno nawet zastanawiałem się, do czego służy ten "czarny grzybek" i czy działa właściwie, bo mam mokry od oleju ten przewód plastikowy co do niego wchodzi i całą odmę.
Miałby ktoś fotkę poglądową tego zbiorniczka z filtrem, o którym tu mowa, bo nie mogę go zlokalizować na moim TDI.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyA jest może sposób, który w 100% mi powie, że ten "grzybek" umarł?
Miałby ktoś fotkę poglądową tego zbiorniczka z filtrem, o którym tu mowa, bo nie mogę go zlokalizować na moim TDI.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=94484#94484 np. w tych tematach są zdjęcia, opisy, rozważania, dywagacjeO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuUdesky napisał/a:
A jest może sposób, który w 100% mi powie, że ten "grzybek" umarł?
wymiana na inny-sprawny.
Jeśli takowej możliwości niema to chyba kupie nowy.W Polsce nie ma kryzysu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez UdeskyNo tak, ale czy np. zepsuty "grzybek" daję jakieś objawy, nie wiem, mocniej dmucha?O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
Komentarz
-
Komentarz